Otthonra leltek bélflóra baktérium minták a Biobankban

Az elmúlt hónap során közel ezer darab mintatároló csövet helyeztünk el a Gyermekonkológiai Hálózat Mintagyűjteményében. Őssejt-transzplantációra szoruló beteg gyermekektől hosszú évek alatt gyűjtött székletmintákat helyeztünk át a korábbi tárlóhelyeikről, hogy központosítva, magas minőségellenőrzés mellett őrizzük őket tovább a jövő kutatásai számára, amelyeknek célja a bélflóra és az emberi szervezet közötti kapcsolat vizsgálata ezen speciális betegcsoportban. A bélflóra állapota képes befolyásolni a transzplantáció kimenetelét, így a mintákon és kapcsolódó adataikon végzett vizsgálatok elősegíthetik egyes betegségek, rendellenességek megelőzését, korszerű kezelését és a transzplantáció sikerét.

A bélflóra több milliárd baktérium alkotta közösség, melynek tagjai szoros és mindkét fél számára előnyös kapcsolatban élnek az emberi szervezettel (szimbiózis). Segítik a tápanyagok lebontását, vitaminokat termelnek, hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez és kórokozókkal szemben védenek bennünket. Ugyanakkor számos olyan kóros állapot, betegség létezik, melyekben ez a kölcsönösen előnyös viszony az ember és a szimbionta baktériumai között megbomlik. Ezt az állapotot diszbiózisnak nevezzük.

Az őssejt-transzplantáció egy sikeres kezelési lehetőség számos gyermekkori daganatos megbetegedés, mint például leukémiák, és veleszületett immunhiányos betegségek esetén. Az őssejt átültetés folyamata során kemoterápiás gyógyszerek és antibiotikumok alkalmazására kerül sor, melyek a beavatkozás eredményességét és biztonságát teszik lehetővé. Ugyanakkor nem kívánatos hatásuk közé tartozik a fent említett diszbiózis kialakulása. Ez esetlegesen nem kívánatos fertőzésekhez és az immunrendszer zavaraihoz járulhat hozzá, amely ebben a betegcsoportban különösen veszélyes. A kutatásunk célja olyan laboratóriumi vizsgálatok kidolgozása, melyek lehetővé tennék a diszbiózis megelőzését és a gyerekek egészséges bakteriális flórájának támogatását a transzplantációt követően és a további, hosszantartó kezelések során egyaránt.

2023.06.29.