Csökkenthető a gyermekkórházi osztályok terheltsége egy bio/adatbanki kutatás segítségével

A Chicago-i Ann & Robert H. Lurie Gyermekkórház az Egyesült Államok egyik legjobb gyermekellátásra specializálódott intézménye, amelyben gyermekonkológiai biobank és több területet átfogó adatbank is működik. Ez utóbbi segítségével 2022. novemberében a gyakorlatban is azonnal hasznosítható kutatási eredményeket hoztak napvilágra a neves JAMA folyóiratban.

A klinikai adatbázison olyan előrejelző modellt fejlesztettek a tanulmány szerzői, amely megbízhatóan megbecsüli különböző korcsoportokba tartozó gyermekek kórházi visszakerülésének kockázatát még az első felvételüket követő kórházi tartózkodásuk alatt. Ez az újonnan kifejlesztett és már validált előrejelző modell kulcsfontosságú lesz az elbocsátást követő 30 napon belüli kórházi felvételek csökkentésére irányuló erőfeszítésekben, ami segíthet a szűkös gyermekkórházi ágyak felszabadításában is.

"Ha tudjuk, hogy mely gyermekeknél a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy az első kórházi tartózkodásuk után hamarosan újabb kórházi kezelésre lesz szükségük, akkor proaktívan koncentrálhatunk az ő kezelési stratégiájukra, beleértve a hazaengedésük hatékonyabb tervezését is” - állítja a tanulmány vezető szerzője, dr. Denise M. Goodman, aki a Northwestern University Professzora, valamint a gyermekkórház vezető intenzív terápiás orvosai közé tartozik.

Dr. Goodman és munkatársai a kórház legutóbbi 3 év során felvett kezelési, majd azt követő hazaengedési szakasz adatait használták fel arra, hogy kifejlesszék és teszteljék a predikciós modellt, minden korú gyermek esetében, beleértve a 28 napnál fiatalabb csecsemőket is. A visszakerülési kockázat kiszámításához ezek a modellek a központi adatbázisból származó demográfiai és szocio-ökonómiai adatokat, valamint olyan klinikai változókat vettek számításba, mint a folyamatos tartózkodási idő, bizonyos terápiák alkalmazása és korábbi kórházi kezelésekre vonatkozó adatok.

"Úgy véljük, hogy a kórházi visszakerülést becslő eszközök között a jelenleg a mi modellünk a legátfogóbb, amely nemcsak a kórlefolyással és a klinikummal, hanem a gyermekek és családjaik kezelés, kórházi tartózkodás után várható szükségleteivel kapcsolatos faktorokat is figyelembe veszi” - fogalmaztak a kutatók. Ez a holisztikus megközelítés és annak kézzelfogható, szép példája a gyermekellátás jövőjének alakulása felé irányítja a figyelmünket.


Forrás: eurekalert.org , 2022. november 12.